Milli Emlak Genel Müdürlüğü
Milli Emlak
Genel Müdürlüğü

Turizmde İkinci Büyük Hamle / Turizm Tesisleri Yenileniyor

30 Temmuz 2019

Turizmde İkinci Büyük Hamle / Turizm Tesisleri Yenileniyor

1982 yılında yürürlüğe giren Turizmi Teşvik Kanunu ile sağlanan teşvik sistemi kapsamında turizm sektöründe önemli yatırımlar hayata geçirilmiş, bu doğrultuda bugüne kadar yatırımcılara 564 otel, tatil köyü, günübirlik tesis, golf tesisi ve benzeri turizm tesisi ile 52 yat limanı ve yat çekek yeri için arazi tahsis edilmişti.

Aradan geçen süre zarfında turizm tesislerinin 49 yıla kadar olan tahsis süreleri azalmış olup, bu durum tesislerin yenilenmesine ve teminat gösterilerek kredilendirilmesine engel oluşturmaktaydı. Bu soruna çözüm bulmak amacıyla Bakanlığımız ile Kültür ve Turizm, Tarım ve Orman ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıklarının ortaklaşa ve koordineli çalışmasıyla “Kamu Taşınmazları Üzerindeki Turizm Yatırımlarının Sürelerinin Uzatılması ile Satışına İlişkin Yönetmelik” hazırlanmış ve 4 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu düzenleme kapsamında, turizm yatırımcı ve işletmecilerine kamu taşınmazları üzerinde turizm tesisi yapılmak üzere verilen tahsis sürelerinin, bir defaya mahsus yararlanma bedeli alınmak suretiyle 49 yıla uzatılabilmesine olanak sağlanmış, aynı zamanda milli park ve tabiat parklarında bulunan konaklama amaçlı turizm tesislerinin kira sözleşmelerinin de 29 yıl ya da 49 yıl süreli irtifak hakkına dönüştürülmesine imkan tanınmıştır.

Söz konusu düzenlemeye ilişkin başvuru süresi 5 Aralık 2018 tarihinde sona ermiş ve hak sahibi durumundaki turizm yatırımcılarının yaklaşık % 70’i bu düzenlemeden yararlanmak üzere başvuruda bulunmuştur. Turizm sektöründe yeni yatırımların yapılabilmesi yönünden büyük önem arz eden söz konusu düzenleme kapsamında yapılan başvuruların sonucunda süre uzatımı karşılığı 800 milyon lira tahsil edilmiş ve önümüzdeki dönemde ise taksitlerle birlikte toplam 2,5 milyar lira gelir elde edilmesi öngörülmüştür. 49 yıl süresince devam eden sözleşme hükümleri uyarınca alınmakta olan yıllık bedellerinde alınmasına devam edilecektir. Ancak, bu düzenlemeden esas itibariyle uzun dönemde önemli avantajlar sağlanması, Akdeniz ve Ege Bölgesi'ndeki tesisler başta olmak üzere, turizm tesislerinin öz kaynak veya yurtiçi / yurtdışı krediler suretiyle yenilenmesinin sağlanması öngörülmektedir. Yapılacak yeni yatırımlarla bu düzenlemenin ülkemiz turizm ekonomisine katkısının 10 milyar lirayı bulacağı tahmin edilmektedir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır